933 248 580 scej@iec.cat

Monografies

 
 

«L’Estatut d’autonomia de Catalunya acabat d’estrenar, referendat per la ciutadania el 18 de juny de 2006, substitueix l’anomenat Estatut de Sau, del 1979. L’Estatut és la norma institucional bàsica. Defineix els drets i deures de la ciutadania de Catalunya, les institucions polítiques catalanes, les seves competències i relacions amb l’Estat i el finançament de la Generalitat de Catalunya.

La promulgació d’aquest nou Estatut  constitueix un fet transcendent en el llarg camí vers el reconeixement de la identitat i de les institucions pròpies de la nació catalana. I aquest seminari, organitzat des de la doble perspectiva de quins són els drets del nostre país i de quin és el dret dels ciutadans, vol apropar-nos a la realitat actual de Catalunya i fixar les bases del desenvolupament immediat en els diversos àmbits del país.»

 

Arran de la Jornada d’Estudis que la Societat va organitzar amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Càtedra Enric Prat de la Riba d’Estudis Jurídics Locals l’1 de desembre de 2016 a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, es va publicar la Miscel·lània Enric Prat de la Riba (1870-1917).

 

 

 

Actes de la Jornada d’Estudis que la Societat va organitzar amb el suport de la Diputació de Barcelona, l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya i la Comissió Jurídica Assessora, el 2 de novembre de 2016 a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans.

 

 

 

 Resum de les intervencions dels participants a l’acte d’homenatge a Josep M. Puig i Salellas que tingué lloc el 19 de març de 2009 a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans

 

 

 

 

La Societat Catalana d’Estudis Jurídics va retre homenatge el dia 23 d’octubre de 2008, a la persona i l’obra de l’il·lustre professor i historiador del dret, el Dr. Víctor Ferro i Pomà (mort el 2 d’abril de 2007). Les intervencions i les diverses col·laboracions presentades en aquell acte foren publicades en el número 9 de la Revista de Dret Històric Català. La mateixa publicació conté diferents articles i treballs inèdits fins aleshores del Dr. Ferro, i la seva biografia (que es publica en aquest llibre actualitzada). Estudiós i gran coneixedor del dret i de les institucions del nostre país, Ferro és un especialista reconegut en les nostres institucions històriques fins la promulgació del Decret de Nova Planta de 1716. Ara la Societat Catalana d’Estudis Jurídics ha volgut reeditar aquesta obra del nostre autor, fonamental en la historiografia jurídica catalana sobre les institucions de dret públic català abans de la publicació del Decret de Nova Planta de la Reial Audiència de Barcelona el gener de 1716. La seva primera edició, per EUMO Editorial, és de 1987; i aquesta reedició veu la llum coincidint amb el tercer centenari d’aquell fet transcendental en la història moderna de Catalunya